Möö Süt

Möö Süt
Möö Süt Süt Ürünleri

18 Aralık 2016 Pazar

Günlük Süt Ambalaj

Açıktan satılan süt yeterli düzeyde kaynatılarak yoğurt amaçlı mayalanıyor. Bu yoğurdun besin değeri nedir?

Süt, kaynatma süresine bağlı olarak besin değerini yitiriyor. O nedenle sütü kaynatmamak gerekiyor. Yoğurt için de ambalajlı süt tercih etmek gerekiyor. Kaynatılan sütten yapılan yoğurdun besin değeri de düşük olacaktır. Ancak mayalamadan dolayı folik asit gibi bazı vitaminlerde az da olsa artışlar mümkündür.
Açık sütle yaptığımız tatlılar bizim ve çocuğumuz için sakıncalı mı? Bu tür tatlıları da pastörize sütten yapabilir miyiz?

Kaynatılarak açık sütün içindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırıldığı düşünülse bile, besin değerinde yaşanan kayıplar sorun olacaktır.  Tatlılar elbette ambalajlı UHT ya da pastörize sütle yapılabilir. Bu aynı zamanda en sağlıklı tercihtir.

UHT Süt nedir?

UHT, İngilizce Ultra High Temperature (Ultra Yüksek Isı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor. Modern bir UHT tesisinde süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından geçiyor. 2 ile 4 saniye süre ile 135-150°C de ısıtılan süt hızla oda sıcaklığına soğutuluyor. UHT sütün dolumu, her türlü dış etkiye kapalı sistemlerde gerçekleştiriliyor. Bu sayede sütün içindeki sağlığa zararlı ve de sütü bozabilecek olan her türlü mikroorganizma yok ediliyor.

Bu işlemin ardından süt yine aseptik (mikroorganizmalardan arındırılmış) kapalı bir ortamda aseptik ambalajlara dolduruluyor. Bu işlem tamamlandığında süt Uzun Ömürlü olma özelliği kazanıyor ve 4 ay boyunca, ambalaj açılmadığı takdirde, ilk günkü tazeliğini ve doğallığını koruyor.
Aseptik ambalaj hakkında bilgi verir misiniz?

Aseptik karton ambalaj, sıvı gıdayı koruma görevini yerine getirebilmek için tasarlanmış 6 katmanlı bir malzemedir. Ambalaj dışarıdan içeriye doğru sırasıyla, neme karşı koruyucu polietilen, sağlamlaştırıcı ve güçlendirici karton, yapıştırıcı polietilen, oksijen, koku ve ışığı engelleyen aseptik alüminyum folyo, yapıştırıcı polietilen ve sıvı tutucu polietilen tabakalarından oluşuyor. Bu yapısı, aseptik karton ambalaja, mikroorganizma, gaz ya da buharın sızmasını önleyecek bir özellik kazandırıyor. Aseptik sistemde sıvı gıda, kesintisiz bir şekilde, hava ve ışıkla temas etmeden ambalajlara dolduruluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder