Möö Süt

Möö Süt
Möö Süt Süt Ürünleri

28 Aralık 2016 Çarşamba

Günlük 1000 ton işleyecek Süt Tesisi

Sütaş’tan sütün merkezine 80 milyon dolar yatırım Son bir kaç günde süt sektöründe çok önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye süt sektörünün yüzde 15 pazar payı ile lider konumunda olan Sütaş’ın, İzmir Tire’de 80 milyon dolarlık yatırımla kurduğu entegre tesis açıldı.
Süt sektörünün pazar lideri olan Sütaş, her gün 480 ton süt aldığı Küçük Menderes Havzası’na İzmir Tire’ye 80 milyon dolar yatırımla entegre süt tesisi kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve çok sayıda bakanın açılışına katıldığı Sütaş Tire Entegre Tesisleri’nin ana hedeflerinden birisi Rusya’ya ihracat yapmak. Ulusal Süt Konseyi, 30 aydan beri sabit tuttuğu çiğ süt referans fiyatını 6 kuruş artırdı.
Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi olarak çok zor bir dönemden geçerken bir çok yatırımcının yatırımlarını askıya aldığı bir dönemde süt sektörünün lideri Sütaş,İzmir Tire’ye 80 milyon dolarlık yatırımla entegre süt işleme tesisi kurdu. Et ve Süt Kurumu’nun çiğ süt piyasasına arz fazlası sütü alarak süt tozuna dönüştürme müdahalesi yeni yılda da devam edecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz,Başkan Vekili ve SETBİR Başkanı Tarık Tezel,Sütaş Genel Müdürü Serpil Veral ve Sütaş çalışanlarının katılımı ile açılışı yapılan tesis, günlük bin ton süt,600 ton yem,6.4 megawatt elektrik,100 ton organik gübre üretim kapasitesine sahip. Tesis bünyesinde kurulan Araştırma-Geliştirme biriminin çalışmaları doğrultusunda üretilecek sarı peynirlerin Rusya’ya ihraç edilmesi hedefleniyor. Bu gelişmelere biraz daha yakından bakalım.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve üst düzey yöneticileri açılış öncesi grubun yatırımları, çalışmaları ve geleceğe ilişkin hedefleri gazetecilere anlattı. İzmir Tire’de entegre bir tesis kuran Sütaş, 41 yıldan beri süt sektörünün en önemli aktörlerinden birisi. Sütaş Yönetim Kuruşlu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın da belirttiği gibi aile 3 kuşaktır sütçülük yapıyor.Sütten kazandığını süte yatırıyor.
Tire ile yüzde 50 büyüyecek Sonradan sütçü olanların,zaman zaman yabancı firmaların süt sektörüne zarar verecek nitelikteki girişimlerine karşı direniyor. Bir kaç yıl önce yoğurt tebliği değiştirilmek istendiğinde Sütaş yönetimi “Yoğurt milli ürünümüz” diyerek açıkça karşı çıkmıştı.
Aile olarak 3 kuşaktır sütçülük yaptıklarını ve Sütaş’ın ise bu yıl 41.yılını kutladığını belirten Muharrem Yılmaz şu bilgileri verdi: ” Çiftlikten Sofralara Entegre İş Modeli ile Bursa Karacabey’de ilk entegre tesisimizi kurduk. Daha sonra Aksaray’da ikinci entegre işletmemizi açtık. Şimdi üçüncü halkayı İzmir Tire’ye kurduk. Tire entegre tesisimizle yüzde 50 büyümüş olacağız.” Süt ve süt ürünlerinin üzerine sadece son tüketim tarihi yazılması talebine karşı çıkan Sütaş, üretim ve son tüketim tarihini yazmayı sürdürdü.
Sütaş’ın 19 yıldan beri Tire-Ödemiş-Kiraz’ı içine alan Küçük Menderes Havzası’ndan süt aldığını hatırlatan Yılmaz: ” Bu bölgeden günlük 480 ton süt alıyoruz.Bu sütü 350 kilometre uzaklıktaki Karacabey tesisimize taşıyoruz. Bu önemli bir maliyet getiriyor. Küçük Menderes Havzası, Türkiye’de sütçülüğün en çok geliştiği, en yüksek verimlerin alındığı ve süt kalitesinde de en iyi olan merkezlerden birisi.Bu havzada günlük 3 bin ton çiğ süt üretiliyor. Biz hammaddemizin peşinden gidiyoruz. Tire’ye yatırım yapmamız gerekiyordu ve yaptık. Toplam 80 milyon dolarlık bu yatırımla Sütaş yüzde 50 büyüdü. Tire Entegre işletmemiz günlük 1000 ton süt işleme kapasitesine sahip. Günlük 600 ton yem üretme kapasitesi var. Fabrikamızın atıklarından,bölgedeki fabrika ve üreticilerden alacağımız atıklarla günlük 100 ton organik gübre üretim kapasitesine sahip ve günde 6.4 megawatt elektrik üretme kapasitemiz var.” dedi. Bir çok firma el değiştirirken,yabancılara satılırken Sütaş, yerli ve milli kalmayı sürdürdü.Yaptığı yatırımlarla, yarattığı istihdamla ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan önemli bir kuruluş.
Hedef Rusya pazarı Diğer tarafta Türkiye’de kooperatifçilik denildiğinde akla gelen ilk kooperatiflerden birisi Tire Süt Kooperatifi. Mahmut Eskiyörük’ün başkanlığındaki Tire Süt Kooperatifi her zaman süt üreticisinin örgütlenmesinden yana, üreticinin haklarını sonuna kadar savunan çok iyi bir model oldu. Sadece Türkiye’de değil, Birleşmiş Milletler tarafından bu çalışmaları ödüllendirildi.
Tire’deki entegre tesiste Araştırma-Geliştirme biriminde 38 kişinin istihdam edildiğini ve bu tesisin sarı peynirler üretmeye uygun olduğunu anlatan Muharrem Yılmaz:”Rusya, Avrupa Birliği ülkelerine gıda ambargosu uygulamadan önce 5 milyar Avro’luk süt ürünleri alıyordu. Ambargo ile bu ticaret durdu.Bugün yanı başımızdaki Rusya Arjantin’den,Brezilya’dan süt ürünleri alıyor. Türkiye ile Rusya arasında bugüne kadar ticaret tam açılmadı. Buna rağmen Sütaş, Rusya’da süt ve süt ürünlerinde en iyi şirket konumunda. İhracatımızın önemli bölümünü Rusya ve Japonya’ya yapıyoruz.Süttozu ve peynir suyu tozu ihraç ediyoruz. Peynir suyu tozunun tonu 700-800 dolara, süttozunun tonu 2 bin dolara gidiyor.Tire’deki işletmemizde 30 çeşit sarı peynir üretimi için Ar-Ge çalışmaları yapılacak ve hedef Rusya’ya ihracat yapmak. Sadece Rusya’ya da değil diğer ülkelere de bu ihracatı yapabiliriz.” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan işbirliği ile 10 yılı aşkın bir süreden beri önce okul sütü,sonrasında süt kuzusu projesi ile çocukların sağlıklı süt tüketmesini sağladı. Yaptığı yatırımlarla Tire ve yöresindeki çiftçilerin sütüne değer kattı. Bu bölgede süt piyasasını düzenleyen kurum niteliğinde oldu.
Sırada Bingöl var Ürettiği günlük pastörize ve organik sütü her gün tüketiciyle buluşturdu. Çiftçinin örgütlü olduğunda neleri başaracağını kanıtladı. Mahmut Eskiyörük, ülkeyi karış karış gezerek kooperatifçiliğin önemini anlatıyor.
Sütaş’ın bundan 12 yıl önce ilk olarak 2004’te Bursa Karacabey’de “Çiftlikten Sofralara Entegre İş Modeli”ni başlattığını ve o günden bugüne 620 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirten Muharrem Yılmaz şöyle devam etti:” Bursa Karacabey’den sonra ikinci entegre tesisimizi Aksaray’a yaptık. Yapılan etki analiz sonucuna göre Aksaray’ın gayri safi hasılasına katkımız yüzde 14.Şimdi bu yüzde 20’ye gidiyor. Aksaray bugün yonca ve mısır silajının merkezi oldu. Üçüncü entegre tesisimiz Tire’de faaliyete başladı. Tire’nin de içinde yer aldığı Küçük Menderes süt üretiminin en verimli, en kaliteli olduğu bir merkez konumunda. Bu yatırımımızla bölge daha da gelişecek. Şunu gördük ki, bir bölgesel kalkınma projesi uygulanacaksa bunun merkezine sütçülüğü koymak gerekiyor. Bu anlamda bizim dördüncü projemiz,entegre tesisimiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olacaktır. Bingöl’de olması için söz verdik. Sözümüz söz. Bu yatırımı yapacağız. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, verimli,etkin bölgesel bir kalkınma projesi olarak bu yatırımı yapmaktır. Adımlarımızı çok dikkatli atmak zorundayız. Biz Bingöl’ü gündemimize aldığımızdaki koşullarla bugünkü koşullar farklı. 2017’de uygulanacak Milli Tarım Politikası ile Bingöl hayvancılıkta besicilik merkezi olarak belirlendi.Bunları değerlendireceğiz. Ayrıca talep olması lazım. Biz fabrika kurduk diye oradan süt fışkırmayacak. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız.Sütün bereketi Anadolu’ya yayılacak.” Sütaş’ın Tire’deki entegre süt işletmesinin faaliyete başlamasından sonra bu yatırım Tire Süt Kooperatifi’ne zarar verir mi? Sütaş, Tire Süt Kooperatifi’ni yutar mı endişeleri dile getirilmeye başlandı.
Gücünü üreticiden alıyor Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, açılıştan önce Tire’nin neden seçildiğini,yapılan yatırımın niteliğini anlattı. Sütaş 19 yıldan beri Tire,Ödemiş,Bayındır ve Kiraz’ı da içine alan Küçük Menderes Havzası’ndan süt alarak bunu Bursa Karacabey’e götürüp işliyordu. Her gün 350-400 kilometre süt taşımak yerine Tire’de yatırım yaptıklarını söyledi. Hedeflerinin Rusya’ya buradan peynir ihraç etmek olduğunu belirtti.
Sütaş’ın yıllık ortalama 2.2 milyon ton çiğ süt aldığını, bunun yüzde 8’ini kendi çiftliklerinden kalanını ise 28 bin üreticiden aldığını, günde 168 bin kilometre yol yaparak 2 bin 200 ton süt topladığını anımsatan Muharrem Yılmaz, çiğ süt referans fiyatının 2014’ten bu yana artırılmamasına yönelik soruya ise şu yanıtı verdi: ” Doğrudur çiğ süt fiyatı artmadı.Ama 1 yıldan beri yem fiyatı da değişmedi.Yemde Katma Değer Vergisi(KDV) yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü. Sütaş olarak bunu hemen çiftçiye yansıttık.Süt fiyatı artmadı,ama Avrupa’da çiğ süt fiyatı yüzde 50 geri geldi.Bizde en azından düşmedi. Ayrıca işinizi iyi yaparsanız kalite ve verimlilikle gelirinizi artırırsınız. Üreticilerimiz de bunu yaptı.Verimliliği artırarak gelirlerini korudu.Biz üreticiyle aynı gemideyiz. Dünya ile rekabet etmek zorundayız. Nitekim, Sütaş’ın fabrikalarına gelen sütlerin kalitesi Avrupa ortalamalarında. Sütün yağ ve protein kalitesi arttı.Bizim rekabet gücümüz üreticilerimiz.Onlar bizim gücümüz.” Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük’e Sütaş’ın yaptığı yatırımı sorduğumda: “Biz çok memnun olduk. Bu bölgenin süt yatırımlarına ihtiyacı var. Ayrıca, Sütaş’ın yatırım yapmasıyla tüketicilerimizin Tire Süt Kooperatifi’ne olan ilgisi, bağımlılığı bizi daha çok mutlu etti” dedi.
Yabancı ortak arayışı yok Mahmut Eskiyörük, sanayicilerin genel olarak örgütlü çiftçi istemediklerini söyledi. Sütaş yetkililerinin buraya yatırım yaparken bölgedeki üreticilerle olduğu gibi Tire Süt Kooperatifi ortaklarına da giderek süt almak istediklerini, ancak kooperatif ortaklarının,” biz sütümüzü kooperatifimize veririz” diyerek bu teklifi geri çevirdiklerini anlattı.
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz,Makedonya Üsküp’te ve Romanya’da iki tesis aldıklarını, bunun için 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek bu iki tesisle Avrupa pazarında yer alacaklarını söyledi. Yılmaz,yabancı şirketlerin Sütaş’la ilgilenip ilgilenmedikleri ile ilgili bir soruya: “Biz üç kuşaktır sütçülük yapıyoruz. Biz sonradan olma sütçü değiliz herkes çalışıyor,herkes işini yapıyor Amacımız Türk ve Anadolu geleneği ile üretilen süt ürünlerini geleceğe taşımak ve uluslararası ticarete taşımak. Biz sağımıza bakıyoruz süt var,solumuza bakıyoruz süt var. Süt aşkımız var.Dolarlarımızı bile süte yatırıyoruz..Sütaş’ı niye satalım ki.Biz satın almadık ki.Bu bizim işimiz,satıp ne yapacağız.” diye konuştu. Daha sonra Sütaş Yetkililerinin Tire Süt Kooperatifi’nden süt almak istediğini belirten Eskiyörük şunları söyledi: ” Biz bu teklife olumlu yanıt verdik. Şimdi tankerlerini gönderecekler ve biz kooperatif olarak süt vereceğiz. Biz zaten 3 yıl öncesine kadar Sütaş’a süt satıyorduk. Fakat diğer bazı süt sanayicileri gibi Sütaş’ın üreticiye yem satmaya başlaması ve yem almayan üreticiden süt almaması üzerine ilişkilerimiz kesildi. Biz “yemimi almazsan sütünü almam” dayatmasını kabul etmedik. Onlar da süt alımını kesti. Şimdi süt almak istiyorlar bizde vereceğimizi söyledik.”
KDV düşürülmeli Sadece Tire’de günlük 500 ton, Ödemiş’te 1200 ton,Bayındır’da 400 ton olmak üzere günlük 2 bin 100 ton çiğ süt üretildiğini hatırlatan Eskiyörük şu değerlendirmeyi yaptı.
Sütte KDV’nin yüzde 8 olduğunu hatırlatan Yılmaz bir soru üzerine, “Sütte KDV yüzde 1 ‘e indirilirse bu bize değil tüketiciye de iyi bir jest olur.Çünkü süt tüketimimiz çok düşük. Tüketimin artması için KDV düşürülmeli.Sağlıklı bireylerin yetişmesi ve havansal proteinle beslenmesi isteniyorsa sütte de KDV yüzde 1 olmalı.” dedi. ” Kooperatif olarak günlük 290 ton süt alıyoruz. Bunun 50 tonunu kendimiz işliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 45 ton günlük süt veriyoruz. Kalnı da Pınar Süt’e veriyoruz. Şimdi Sütaş’ta süt istiyor.Onlara da vereceğiz. Bu sütün alınıp değerlendirilmesi gerekiyor. Bugün Türkiye’de süt üretimi fazla deniliyor. Ama bir yandan süt hayvanı ithal ediliyor. Süt ineği ithalatı durdurulmalı.Yaşlı ve verimsiz inekler kesilmeli. Süte hep birlikte talep yaratmamız gerekiyor. Yoksa bu işin sonu kötüye gider.Biz kapılarımızı kapatmasak herkes sütünü bize vermek istiyor. Fakat bizim de bir kapasitemiz var.Bugün Ödemiş, 30 tüccarın sömürüsü altında.Kooperatif olsa çok farklı olurdu. Hükümetin de örgütlü üreticiye destek olması gerekir. Şu anda sütünü serbest piyasada sanayiciye,tüccara veren çiftçiye litre başına 5 kuruş, örgüte verene 7 kuruş prim veriliyor. Bu fark 10-12 kuruş olsa örgütlenmenin önü açılır.”
Sayılarla Sütaş Çiğ süt fiyatındaki 6 kuruşluk artışı değerlendiren Mahmut Eskiyörük: “Sorun tek başına fiyat değil.Şimdi kaliteye göre fiyat verilecek deniliyor. Yağ oranı yüzde 3.5, protein oranı yüzde 3.1 ise referans fiyattan yani 1 lira 21 kuruştan alınacak. Bu kaliteyi test eden bağımsız laboratuar yok ki. Sanayici bakacak senin yağ ve proteinin bu diyecek. Onu kabul etmek zorundasın.” dedi.
2015 cirosu 2.3 milyar TL Özetle, sağlam temeller üzerine kurulan Tire Süt Kooperatifi yutulacak kolay bir lokma değil. Ortaklarına ve bölge çiftçisine hizmet vermeyi ve model olmayı sürdürecek.,Sütaş’ın da Tire Süt Kooperatifi’nin yutmak gibi bir hedefi olduğunu sanmıyoruz. Tire’ye fabrika kurması rekabeti körükleyecek, bölgede üretilen süt değerlenecek, üretici ve tüketici bundan yararlanacak.
2016 Cirosu 2.6 milyar TL Sütaş’tan sütün merkezine 80 milyon dolar yatırım
Süt pazarındaki payı:yüzde 15
Son 12 yılda yaptığı toplam yatırım 620 milyon Dolar Süt sektörünün pazar lideri olan Sütaş, her gün 480 ton süt aldığı Küçük Menderes Havzası’na İzmir Tire’ye 80 milyon dolar yatırımla entegre süt tesisi kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve çok sayıda bakanın açılışına katıldığı Sütaş Tire Entegre Tesisleri’nin ana hedeflerinden birisi Rusya’ya ihracat yapmak.
Çiğ süt fiyatı 30 ay sonra arttı Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi olarak çok zor bir dönemden geçerken bir çok yatırımcının yatırımlarını askıya aldığı bir dönemde süt sektörünün lideri Sütaş,İzmir Tire’ye 80 milyon dolarlık yatırımla entegre süt işleme tesisi kurdu.
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt referans fiyatını belirlemek üzere yapılan toplantısından zam kararı çıktı. Toplantıda 1 Ocak-1 Temmuz 2017 tarihleri arasında 6 ay süreyle çiğ süt referans fiyatının litre başına 1 lira 21 kuruş olmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz,Başkan Vekili ve SETBİR Başkanı Tarık Tezel,Sütaş Genel Müdürü Serpil Veral ve Sütaş çalışanlarının katılımı ile açılışı yapılan tesis, günlük bin ton süt,600 ton yem,6.4 megawatt elektrik,100 ton organik gübre üretim kapasitesine sahip. Tesis bünyesinde kurulan Araştırma-Geliştirme biriminin çalışmaları doğrultusunda üretilecek sarı peynirlerin Rusya’ya ihraç edilmesi hedefleniyor.
Böylece çiğ süt referans fiyatı 30 ay sonra 6 kuruşluk zamla 1 lira 15 kuruştan 1 lira 21 kuruşa çıkarıldı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve üst düzey yöneticileri açılış öncesi grubun yatırımları, çalışmaları ve geleceğe ilişkin hedefleri gazetecilere anlattı.
İlk kez kaliteye göre fiyat belirlendi Tire ile yüzde 50 büyüyecek
1 Ocak 2017-1 Temmuz 2017 tarihleri arasında 6 ay süreyle geçerli olacak çiğ süt referans fiyatı için ilk kez kalite kriterleri de belirlendi. Buna göre yüzde 3.5 yağ oranı ve yüzde 3.1 protein içerikli çiğ süt için tavsiye edilen fiyat litre başına 1 lira 21 kuruş oldu. Aile olarak 3 kuşaktır sütçülük yaptıklarını ve Sütaş’ın ise bu yıl 41.yılını kutladığını belirten Muharrem Yılmaz şu bilgileri verdi: ” Çiftlikten Sofralara Entegre İş Modeli ile Bursa Karacabey’de ilk entegre tesisimizi kurduk. Daha sonra Aksaray’da ikinci entegre işletmemizi açtık. Şimdi üçüncü halkayı İzmir Tire’ye kurduk. Tire entegre tesisimizle yüzde 50 büyümüş olacağız.”
Üretici,sanayici ve bakanlık temsilcilerinin katıldığı toplantıda sanayicilerden bazıları fiyat artışına karşı çıkarken bazıları;” Bu zammı 9 ay önce yapacaktık. Yapmadık.Çiftçinin çok büyük tepkisi var.Fiyatı artırmamız gerekir” diyerek zammın yapılmasında etkili oldu. Üretici temsilcileri ise çiğ süt fiyatının 1 lira 30 kuruş olmasını istedi. Tarafların bir kaç kez salondan çıktığı toplantının sonunda Bakanlık temsilcilerinin de isteği doğrultusunda çiğ süt fiyatının 6 ay süreyle 1 lira 21 kuruş olması kabul edildi. Sütaş’ın 19 yıldan beri Tire-Ödemiş-Kiraz’ı içine alan Küçük Menderes Havzası’ndan süt aldığını hatırlatan Yılmaz: ” Bu bölgeden günlük 480 ton süt alıyoruz.Bu sütü 350 kilometre uzaklıktaki Karacabey tesisimize taşıyoruz. Bu önemli bir maliyet getiriyor. Küçük Menderes Havzası, Türkiye’de sütçülüğün en çok geliştiği, en yüksek verimlerin alındığı ve süt kalitesinde de en iyi olan merkezlerden birisi.Bu havzada günlük 3 bin ton çiğ süt üretiliyor. Biz hammaddemizin peşinden gidiyoruz. Tire’ye yatırım yapmamız gerekiyordu ve yaptık. Toplam 80 milyon dolarlık bu yatırımla Sütaş yüzde 50 büyüdü. Tire Entegre işletmemiz günlük 1000 ton süt işleme kapasitesine sahip. Günlük 600 ton yem üretme kapasitesi var. Fabrikamızın atıklarından,bölgedeki fabrika ve üreticilerden alacağımız atıklarla günlük 100 ton organik gübre üretim kapasitesine sahip ve günde 6.4 megawatt elektrik üretme kapasitemiz var.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder