Möö Süt

Möö Süt
Möö Süt Süt Ürünleri

23 Ocak 2017 Pazartesi

Süt

Süt

Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek beyaz sıvıdır. Ayrıca bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan beyaz renkte öz suya ve erkek balığın tohumuna da süt denir.

İçindekiler
1 Tarihi
2 Bebeklik ve çocukluk döneminde süt tüketimi
3 Gençlerde süt tüketimi
4 Yetişkinlerde süt tüketimi
5 Yaşlılık döneminde süt tüketimi
6 Zararları
7 Bileşimi
8 Homojenize süt
9 Kaynakça
10 Dış bağlantılar
Tarihi
MÖ 8000 yılına ait, Anadolu’da tapınak duvarlarında, evcilleştirilmiş, taşıma, süt ve et temini maksadıyla kullanılan sığırları gösteren çizimlere rastlanmıştır.

İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içiyor. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur. Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir. MÖ 26. yüzyıla ait Babil kabartmalarında süt ve süt kesiği temalarının işlendiğini görüyoruz.

Yine MÖ 8. yüzyılda Homer'in yazılarında süt, süt kesiği ve peynirle ilgili anlatımlara rastlanır.

İncil'de de İbrahim Peygamber'in üç meleğe tatlı ve ekşi süt sunduğu anlatılır. MÖ 4. yüzyılda Antik Trakya ahalisi, yoğurt ya da yoğurt benzeri "prokiş" dedikleri bir çeşit ekşi süt üretiyorlardı. Süt işleme tekniklerini bugünkü Rusya, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine tanıtanların da Türkler, Moğollar ve diğer göçebe kavimler olduğu tahmin edilmektedir. Sütün yüzyıllardır sağlığa yararlı bir içecek olduğu söylenir.

Kaliforniya Universitesi'nden Doktor Cedric Garland'ın 20 yıllık bir araştırması, süt tüketen kişilerin daha sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunu gösterdi. 20 yıl boyunca 2000 kişiyi inceleyen Garland, günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlamadığını belirtti. Bu yüzden Garland, bağırsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor. Tıpkı diğer bilim insanları gibi, Garland da sütün içerdiği kalsiyum ve D vitamininden dolayı bu kadar yararlı olduğunu ileri sürüyor. 1987 yılında yapılan bir araştırmada, Avusturya'da bol miktarda bağırsak kanserine rastlanması dikkat çekti. Haftada en az 2-3 bardak süt tüketmeyen kişilerde, bağırsak kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi.

Uzmanlar, sütte bulunan kalsiyumun bağırsaklardaki, kansere yol açabilen fazla asitleri yok ettiğini ve böylece sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalıştığını belirtiyorlar. New York Kanser Araştırma Merkezi'nde kanser hastaları incelendi ve süt içen hastaların kanser hücrelerine bakıldığında, hücre gelişmelerinde yavaşlamaya rastlandı. Böylece, kalsiyumun kanser hücrelerini yavaşlattığı kanıtlanmış oldu. Bostonlu bilim insanları, fermente sütün içerdiği "Asidofilis" bakterisinin de bağırsak kanserine karşı etkili olduğunu söylüyorlar.

Yapılan araştırmalarda, bu bakterinin kanser üreten hücreleri yok ettiği ortaya çıktı. Japon araştırmacılar, her gün süt içerek mide kanserinden de uzak durulabileceğini savunuyorlar. Yapılan birçok uluslararası araştırmalarda, süt tüketen kişilerde akciğer kanserine de pek rastlanmadı. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, süt içen kişilerde kronik bronşite pek rastlamadıklarını dile getirdiler. Uzmanlar sütün; sigara, alkol ve bol miktarda kahve gibi bağımlılık yapan maddeleri tüketen kişileri bile koruduğuna dikkat çektiler. Yapılan araştırmalarda 1-2 paket sigara içen ve süt tüketmeyen kişilerde, kronik bronşite yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu görüldü.

Bebeklik ve çocukluk döneminde süt tüketimi
Süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvani sütler verilir. Anne sütü, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir.

Çocukluk döneminin ilk birkaç yılının, bir çocuğun gelecekteki sağlıklılığı üzerinde hayati bir önemi vardır. Gıdalar ve gıdaların önemli besin öğeleri, kuvvetli kemik ve diş, sıkı kas ve sağlıklı doku oluşturmaya yardım eden maddelerdir.

Anne sütünden kesildikten sonra ekstra hayvani sütlerin tüketimi, çocukların ilerde laktoz intoleransı riskini arttırır. İnek sütü yüksek yağ ve kalori içeriği nedeniyle, eğer tüketiliyorsa, çok dikkat edilmesi ve olabildiğince azaltılması gerekir.

Ergenlik çağında besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir. 12,5-15,5 yaş arasında erkek çocuklar daha hızlı büyürler ve yılda 10 cm’ye kadar boyları uzayabilir. Büyüme hızı kızlarda biraz daha azdır.

Gençlerde süt tüketimi
Gençler için sağlıklı bir beslenme düzeni, mümkün olduğunca besleyici değeri yüksek olan çeşitli gıdaları içermelidir. Ergenlik çağında kalsiyum ihtiyacı kemiklerin büyüme ve gelişmesine bağlı olarak özellikle çok yüksektir.

Küçük bir yaşta süt tüketimine başlamak kemiklerde kırık riskini azaltmadığı gibi bu riski arttırır.[1]

Yetişkinlerde süt tüketimi
Yetişkinlerin vücudu sütü sindirmeye uygun değildir. Erişkin yaşta süt, sindirim sistemini bozar. Çocuklarda olan fermentler ve enzimler (laktaz, kazein, vs.) yetişkinlerde yeterli miktarlarda yoktur. Bu durumda vücutta gaz birikimi ve yumuşak gaitaya, karın ağrılarına, şeker hastalığına, kalp ve damar hastalıklarına ve hatta yaşlı kadınlarda şimdiye kadar bilindiğinin aksine kemik erimelerine sebep olur. Süt içende vücutta zararlı fermantasyonlar ve oksidasyonlar (zararlı kimyasal reaksiyonlar) yani Serbest radikaller oluşur. Serbest Radikaller erken yaşlanmaya sebep olurlar.[2]

Hayvansal süt ve süt ürünlerinin özellikle 20li yaşlarda tüketimi yaşlılık döneminde kalça kemiği kırığı/çatlağı riskini arttırdığı gözlenmiştir.[3]

Yaşlılık döneminde süt tüketimi
Süt ve süt ürünlerinin uyumluluğu, çeşitliliği ve besleyici olması, bu ürünleri yaşlılar için de değerli kılmaktadır.

Yaşlı kimselerin besin ihtiyaçları genellikle daha genç yetişkinlerin ihtiyaçları ile benzerdir ve vitamin D dışında 65 yaşın üzerindeki kişiler için spesifik bir tavsiye yoktur. Enerji alımı azaldığında, diğer besinlerin alımı da düşecektir ve yetersiz beslenme riski artacaktır. Çeşitli besinleri baz alan dengeli bir diyet önemlidir.

Süt ve süt ürünleri gıdalara ilgisini kaybeden kişiler için özellikle önemlidir. Süt çeşitli gıdalarda çeşitli pişirme şekilleri ile kullanılabilir. Soslarda, puddinglerde, kahvaltılarda veya soğuk ve sıcak içeceklerde kullanılabilir. Süt ve peynir besleyiciliği arttırmak için diğer gıdalara eklenebilir (çorbalar, püreler gibi). Süt ayrıca,geceleri tüketimi yapıldığı takdirde vücutta yağ yakımını sağlar. Bedenin uyurken de enerji sarf etmesine yardımcı olur.

Zararları
"Kemik erimesi vakaları en çok görülen ülkeler aynı zamanda süt tüketimi ve günlük kalsiyum tüketimi en fazla olan ülkelerdir. Kalsiyum tüketimi ile kemik sağlığı arasındaki bağ çok zayıftır, süt tüketimi ve kemik sağlığı arasında ise yok denilebilecek seviyededir." (Alıntı: Amy Lanou Ph.D., Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington D.C.)
Diğer tüm hayvansal protein gibi, süt vücüdün pH dengesini bozar ve asidik yapar. Bu vücütta zararlı asidin böbreklere ulaşmadan nötralize edilmesi için bir biyolojik reaksiyon başlatır. En hazır bulunan, asit nötralleştirici kalsiyum kayağı kemiklerdir. Vücüdün temel amacı hayatta kalmak olduğu için böbrekleri ve idrar yollarını korumak için kemik yoğunluğundan fedakarlık edilir. Bu nedenle süt kalsiyum içerse de net kazanç negatif olacaktır.[4]
Günümüzde süt ineklerine süt üretimini arttırmak için genetiği değiştirilmiş büyüme hormonu (rBGH) verilir.Bu hormon içenlerin kanında insülin-büyüme faktörü 1 (IGF-1) oranını arttırır. Yüksek IGF-1 seviyeleri başta meme kanseri olmak üzere pek çok kanser türü ile ilişkilendirilmektedir.
Her canlının sütü özel olarak onun ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır. İnek sütü, insan sütünden 3 kat daha fazla protein içerir. Bu nedenle insanlar tarafından tüketimi halinde metabolizma bozukluklarına ve kemik sağlığına zararlara neden olacaktır.
Aynı şekilde inek sütü, insan sütüne göre çok daha fazla yağ içerir, ki bunu içen küçük bir buzağının ne kadar büyüdüğü göz önüne alınırsa bu fark daha iyi anlaşılacaktır. İnsanlar, insan harici bir hayvanın sütünü tüketmek için uygun bir metabolizmaya sahip değildirler.
Küçük bir yaşta süt tüketimine başlamak kemiklerde kırık riskini azaltmadığı gibi bu riski arttırır. 12 yıllık Harvard Nurses' Health Study verilerine göre kalsiyum ihtiyaçlarının büyük kısmını süt ve süt ürünlerinden karşılayan kişilerde, nadiren süt tüketenlere göre daha çok kemik kırığı vakası gözlemlenmiştir. Bu geniş çalışma 34-54 yaş aralığındaki 77.761 kadın üzerinde yapılmıştır.[1]
Bileşimi
Süt ve süt alternatifleri kompozisyonu analizi, 100 gram için:

Bileşenler Birim İnek Keçi Badem Soya
Su g 87,8 88,9 90 88
Protein g 3,2 3,1 0,5 3,3
Yağ g 3,2
Karbonhidrat g 5,1 4,9
Enerji kcal 66 69 24 31
kJ 275 288 100 129
Şeker (laktoz) g 4,8 4,4 0 0
Doymuş g 2,4 2,7 0 0,3
Tek-doymamış g 1,1 1,1 0,8 0.4
Çoklu-doymamış g 0,1 0,1 0,2 1.1
Kolesterol mg 14 11 0 0
Kalsiyum BRD(%) 11,3 13,4 0 15
Homojenize süt
Homojenizasyon: Sütün, delikleri mikron ölçülerinde olan süzgeçlerden tonlarca basınçla geçirilmesidir. Böylece süt içerisinde yağ kürecikleri parçalanarak, kaymak oluşumu yani süt yağının sütün yüzeyinde birikmesi engellenir.
Bozulma ve fermente süt ürünleri
Fermente süt ürünleri

Yakult, bakteri Lactobacillus casei Shirota özel bir suşu ile yağı alınmış süt bir karışımın fermantasyon tarafından yapılan bir probiyotik süt benzeri ürün

Kalenjins tarafından kullanılan kabak fermente süt denilen mursik yerel bir sürümünü hazırlamak için [161]
çiğ süt bir süre ayakta kalan zaman, "ekşi" döner. Bu laktik asit bakterileri, laktik asit içine süt laktozu fermente fermantasyon, bir sonucudur. Uzun süreli fermantasyon tüketmek tatsız sütü hale getirebilir. Bu fermantasyon süreci bakteri kültürlerinin tanıtılması tarafından istismar (örneğin Lactobacilli sp., Streptococcus sp., Leuconostoc sp., Vb) fermente süt ürünleri çeşitli üretmek. laktik asit birikiminden azaltılmış pH proteinleri denatüre ve tutarlılık düzeltmek için bir agrega arasında değişen görünüm ve doku farklı dönüşümlerin çeşitli geçmesi süt neden olur. Bu ürünlerden bazıları ekşi krema, yoğurt, peynir, ayran, viili, kefir ve kumis içerir. Daha fazla bilgi için süt ürünü bakın.

inek sütü pastörizasyon başlangıçta herhangi bir potansiyel patojenleri yok ve raf ömrünü, [kaynak belirtilmeli] artar ama sonunda tüketim için uygun olmayan hale bozulma ile sonuçlanır. Bu hoş olmayan bir koku varsaymak neden olur, ve süt nedeniyle hoş olmayan tat ve gıda zehirlenmesi riski olmayan sarf sayılır. çiğ süt laktik asit üreten bakterilerin varlığı, uygun koşullar altında, laktik asit, laktoz mevcut fermente. sırayla artan asitlik diğer organizmaların büyümesini engeller, ya da önemli ölçüde büyümesini yavaşlatır. Pastörizasyon sırasında bununla birlikte, bu laktik asit bakterileri, çok yok edilir.

bozulmayı önlemek için, süt frigorifik tutulabilir ve dökme tanklar 1 ve 4 ° C (34 ve 39 ° F) arasında saklanır. Çoğu süt kısaca ısıtarak pastörize ve daha sonra yerel pazarlara fabrika çiftliklerinde ulaşım sağlamak için buzdolabında edilir. Sütün bozulma ultra yüksek sıcaklık (UHT) tedavisi ile önledi edilebilir. bu yüzden tedavi süt açana kadar birkaç ay unrefrigerated depolanan ancak karakteristik "pişmiş" bir tadı vardır edilebilir. kutu buharlaştırılmış süt gibi suyun çoğunluğunu uzaklaştırma yapılır konsantre süt,, soğutulmamış yıllardır, kutular içinde saklanabilir. Sütün en dayanıklı şekli hemen hemen tüm suyu çıkararak sütten üretilen süt tozu vardır. nem içeriği, hem Drum ve püskürtülerek kurutulmuş süt tozu genellikle% 5'den daha düşük olduğu.

Sütün Donma süt tabaka ve tereyağı topaklar sonuçlanan eritme üzerine yağ globül gelmesine neden olabilir. Bu ısınma ve süt karıştırılarak yeniden dağıtılabilir. [164] Bu okside tatlar bırakmadan, süt-yağ globul membranların imha tadını değiştirebilirsiniz. [164]

diğer gıda ürünlerinde kullanılmak

Buharda süt espresso bazlı kahve içecekler çeşitli kullanılır.
Süt yoğurt, peynir, dondurma, süt, puding, sıcak çikolata ve Fransızca Tost yapmak için kullanılır. Süt genellikle mısır gevreği, püresi ve granola kuru eklenir. Süt genellikle kahve ve çay servis edilir. Buharda süt, cafe latte espresso bazlı içecekler hazırlamak için kullanılır.

Dil ve kültür

Agara, Bangalore Kırsal District, Karnataka Hindu AbhishekA ayin
insan kültürünün sütünün önemi, örneğin, bizim dilde gömülü çok sayıda ifadelerle "insan iyilik süt" ispatlanmıştır, ifadesi "mutsuz olmayın anlamına gelir (" hiçbir faydası süt dökmüş üzerinde ağlayan var " ram süt yok ",)" geri alınamaz neler hakkında yapmak ya da ücretsiz süt almak varken neden bir inek satın beyhude bir şey girişimi ") ve" to "(bunun anlamı"? " (Demek ki "neden özgür aksi takdirde alabilirsiniz şey için ödeme."). [165] Eski Yunan mitolojisinde tanrıça Hera gökyüzünde Samanyolu'nun sonuçlanan Heracles beslemek için reddederek sonra onu anne sütü döktü.

Birçok Afrika ve Asya ülkelerinde, tereyağı geleneksel fermente süt yerine krema yapılır. Bu fermente süt uygulanabilir tereyağı tanelerini üretmek için çalkalama birkaç saat sürebilir. [166]

Kutsal kitaplar da süt belirtmiştik. İncil 'Süt ve Bal Ülkesi' başvurular içeriyor. Kuran'da şu şekilde süt merak için bir istek var: 'Ve elbette hayvanlarda da sizin için bir ibret vardır, Size sindirilmiş gıda ve kan ortasında kendi karınlarının içinde olan o içmek vermek içenlere lezzetli, saf süt. '(16-Balarısı, 66). Ramazan oruç geleneksel süt ve tarihleri ​​bir bardak kırılır.

AbhishekA mantraların ilahi ortasında, tapınılan varlık bir tanrı görüntü üzerinde buzlu dökerek, Hindu ve Jain rahipler tarafından yürütülmektedir. süt, yoğurt, manda yağı, genellikle teklifleri, bal gerçekleştirilen abhishekam tipine bağlı olarak diğer teklifleri arasında dökülebilir.

Bir milksop bir "kadınsı ruhsuz adam," geç 14. yüzyılda tasdik edilen bir ifadesidir. [10] Süt tost, süt ve tost oluşan bir yemektir. Onun yumuşak blandness 1924 H. T. Webster tarafından çizilen ürkek ve etkisiz çizgi roman karakteri Caspar Milquetoast, adı için ilham kaynağı olarak hizmet 1952 [167] Böylece, "korkak" terimi, bir ürkek, küçülen, özür dileyen bir kişi için etiket olarak dili girdi. Süt tost da yaşlanma ana karakter Lem Siddons.To için istenmeyen bir kahvaltı olarak Disney'in Follow Me Boys çıktı "süt" Birisi, çok İngilizce konuşulan ülkelerde yerel dilde, bu arada benzer bir şekilde, kişinin yararlanmak için bir çiftçi inek "sağar" ve onun sütünü alır. Kelime "süt" zamanla birçok argo anlamı olmuştur. 19. yüzyılda, süt, su ile karıştırılır metil alkol (metanol) yapılmış bir ucuz ve çok zehirli bir alkollü içecek tanımlamak için kullanılmıştır. kelime de, dolandırmak demek boşta kalacağı, telgraflar başkasına ve bir weakling ya da 'milksop' hitaben yolunu kesmek için kullanılmıştır. 1930'ların ortalarında, kelime Avustralya bir araba gaz sifon anlam kullanılmıştır. Bir içecek veya yiyecek kaynağı olarak hizmet veren [168] Diğer usesBesides, süt tarif edilmiştir organik mantar öldürücü ve gübre olarak çiftçiler ve bahçıvanlar tarafından kullanıldığı gibi [169] [170] [171] Bununla birlikte, etkinliği tartışmalıdır. bitki zarar verme olasılığı yoktur gösterirken sulandırılmış süt çözeltiler, üzüm asmaları üzerindeki külleme önlemek için etkili bir yöntem sağlamaktır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder